MET PASSIE MEESTERLIJK BOUWEN

85 jaar ervaring - eigen vakmensen - transparant in kosten - alle disciplines in huis

WKB wet kwaliteitsboring bouw bij Lichtenberg Exclusieve Villabouw

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb)

Veranderingen in de bouwsector: De impact van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal de bouwsector in Nederland veranderen met de implementatie van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Deze nieuwe wet brengt significante wijzigingen met zich mee in de manier waarop bouwprojecten worden uitgevoerd en gecontroleerd. In dit blog vertellen we wat de nieuwe Wkb inhoudt en wat er voor u en voor ons als Lichtenberg Exclusieve Villabouw veranderd.

Wat houdt de Wkb in en waarom is het nodig?

De Wkb is in het leven geroepen om de kwaliteit van bouwwerken te waarborgen en het vertrouwen in de bouwsector te vergroten. De wet richt zich op het aanscherpen van het toezicht op bouwprojecten door een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen. Hierdoor verschuift de verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit van de gemeente naar de aannemer. De aannemer moet straks kunnen aantonen dat hij volgens het bouwbesluit bouwt. Dit moet een aannemer bijhouden en kunnen aantonen in een dossier. De onafhankelijke kwaliteitsborger houdt hier toezicht op gedurende alle fases van het bouwtraject.

Wat betekent dit voor Lichtenberg Exclusieve Villabouw en voor u als opdrachtgever?

Voor bouwbedrijven zoals ons betekent de Wkb een verandering in de manier waarop projecten worden gepland en uitgevoerd. We moeten onze kwaliteit van bouwen aantoonbaar maken tijdens alle fases van het bouwtraject en bewijzen dat er voldaan is aan de bouwtekening, constructieberekening en het materiaal gebruik zoals overeengekomen. De onafhankelijke kwaliteitsborger controleert dit. In principe zal dit voor ons niet veel verandering met zich mee brengen, momenteel bouwen wij ook volgens de regels van het bouwbesluit met een bouw- en constructieberekening.

De vergunningsaanvraag wordt, net als voorheen, gedaan door onze architect. Hierdoor veranderd er voor u als opdrachtgever niet heel veel, u hoeft nog steeds geen contact te hebben met derde partijen zoals de kwaliteitsborger en hebt geen verantwoordelijkheid als het gaat om de vergunning.

Hoe bereiden wij ons voor op de Wkb?

Onze collega’s bereiden zich voor op de implementatie van de Wkb. Zo laten wij ons informeren doormiddel van informatieavonden, kijken we hoe we onze interne processen hierop kunnen inrichten en zijn we druk bezig met het integreren van een consumentendossier doormiddel van verschillende pilotprojecten om alle documenten en de kwaliteitsborging overzichtelijk te maken. Hiermee bieden wij u ook inzicht en bieden we de vertrouwde kwaliteit waar wij voor staan. Bij een eerste vrijblijvende afspraak voor de bouw van uw eigen villa vertellen we u graag alles over de nieuwe wet en het bouwen in 2024.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

Meer inspiratie ontvangen voor uw eigen villa? Onze gratis brochure staat vol met gerealiseerde villa’s gebouwd door Lichtenberg Exclusieve Villabouw. Wij hebben een selectie gemaakt van verschillende stijlen zodat er altijd een villa in staat naar uw smaak en stijl. Van statige herenhuizen naar royale landhuizen of rietgedekte moderne villa’s. Daarnaast beschrijven we uitgebreid hoe we te werk gaan, hebben we schetsen toegevoegd en kunt u ook het interieur bekijken van een aantal villa’s.

Vul onderstaande gegevens in en wij verzenden de gratis inspiratiegids zo snel mogelijk naar u toe!

WKB wet kwaliteitsboring bouw bij Lichtenberg Exclusieve Villabouw
Scroll naar boven