MET PASSIE MEESTERLIJK BOUWEN

85 jaar ervaring - eigen vakmensen - transparant in kosten - alle disciplines in huis

Rietgedekte villa - hemelwaterafvoer - Lichtenberg Exclusieve Villabouw

De hemelwaterafvoer van uw rietgedekte villa

U wilt een rietgedekte villa bouwen? Dan is het ook nodig om na te denken over de afvoer van hemelwater. Hemelwater is water uit neerslag zoals regen, hagel, sneeuw maar ook dauw. Een goede afvoer van dit hemelwater zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld geen last krijgt van lekkages of schimmelvorming en de staat van uw huis goed blijft. Maar ook uw gezondheid kan slechter worden door lekkages en schimmelvorming, deze mogen dus niet voorkomen in uw woning. Ook bij een rietgedekte villa is het daarom noodzakelijk om de hemelwaterafvoer van uw rieten kap goed te regelen! Maar hoe werkt dit dan bij een rietgedekte villa?

Wel of geen goot bij een rietgedekte villa?

Het aanbrengen van een goot bij een rietgedekte villa kan in principe geen kwaad. De vraag is meer of het noodzakelijk is. Als je woningen met een rieten kap om je heen ziet, hebben deze vaak geen goot. Maar waarom is het aanbrengen van een goot bij woningen met een rieten kap dan niet gebruikelijk? Het heeft vooral te maken met het feit dat de regen die op de rieten kap is gevallen druppelsgewijs en verspreid over het dak naar beneden komt. Bij een dak met pannen is dat anders. Bij zo’n dak is een goot absoluut noodzakelijk, omdat anders de regen letterlijk met bakken uit de hemel komt en het er voor voorbijgangers niet leuker op wordt.

Hoe moet ik dan wel mijn hemelwater afvoeren?

Een villa met een rieten kap beschikt dus doorgaans niet over een goot. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal niets aan de afvoer van het hemelwater hoeft te gebeuren. In dit soort gevallen wordt de hemelwaterafvoer geregeld op het zogenaamd ‘maaiveldniveau’. Dat kan al plaatsvinden door bijvoorbeeld grind te leggen op de plaats waar het regenwater vanaf het dak terechtkomt. Grind is wat dit betreft echter geen vereiste. Als u zorgt voor bijvoorbeeld een aflopende bestrating, dan zou dit al genoeg moeten zijn. Let wel op; vanwege het opspattende water is het verstandig maatregelen te treffen, omdat anders wellicht de muren van uw woning worden vervuild. Bij de bouw van uw villa en eventueel later bij het tekenen van een tuinontwerp is het dus handig met de hemelwaterafvoer rekening te houden.

Zandgrond of kleigrond

Probeer er eens achter te komen of er in de grond waarop uw woning is gebouwd zandgrond of kleigrond zit. Dat is belangrijk om de hemelwaterafvoer bij een rieten kap zo goed mogelijk te laten verlopen. Regenwater zakt probleemloos weg in zandgrond. In kleigrond of in een verharde grond – door bijvoorbeeld zware bouwwerkzaamheden die in eerder stadium zijn uitgevoerd op de plaats van uw woning – is het voor regenwater geen doorkomen aan. Wilt u ook graag een rietgedekte villa bouwen of heeft u al plannen? Laat dan van tevoren eens de bodem controleren van uw kavel, het kan u veel ergernis besparen. Wilt u meer informatie over de hemelwaterafvoer voor uw rietgedekte villa? Neem dan vrijblijvend contact op, onze adviseurs geven u graag advies.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

Meer inspiratie ontvangen voor uw eigen villa? Onze gratis brochure staat vol met gerealiseerde villa’s gebouwd door Lichtenberg Exclusieve Villabouw.

Vul onderstaande gegevens in en wij verzenden de gratis inspiratiegids zo snel mogelijk naar u toe!

Rietgedekte villa - hemelwaterafvoer - Lichtenberg Exclusieve Villabouw (2)
Scroll naar boven