MET PASSIE MEESTERLIJK BOUWEN

85 jaar ervaring - eigen vakmensen - transparant in kosten - alle disciplines in huis

Foto bij blog Het koelen van het huis - Lichtenberg Exclusieve Villabouw

Het koelen van het huis

Nu de warme dagen én nachten er weer aankomen wordt het thema koelen veelvuldig bij ons aan tafel besproken. We merken dat dit onderdeel in de zomer vaker een belangrijk bespreekpunt is dan in de winter, echter houden wij hier vanaf dag één, bij het eerste gesprek, rekening mee. Ook in de winter.

In dit blog willen wij de mogelijkheden van het koelen van het huis bespreken. Er zijn een aantal onderdelen die hierbij belangrijk zijn.

  • Zonwering
  • Installatie
  • Vloerafwerkingen

Zonwering

Koelen begint bij zonwering, wanneer de zon ongeremd de woning in kan schijnen kan geen enkel systeem de woning koel houden. Het is daarom goed (eventueel met uitzondering van de Noordzijde) de kozijnen te voorzien van screens of rolluiken. Bij tuindeuren wordt veelal een knik-armscherm toegepast. Screens kunnen in een aantal gevallen worden ingebouwd, bij rolluiken wordt dit lastiger omdat een groter pakket boven het kozijn in de spouw ingebouwd moet worden. Ook wanneer de zonwering uitgevoerd wordt als opbouw kan deze elektrisch worden uitgevoerd of kan dit voorbereid worden. Zowel rails, doek als screen zijn in vele kleuren verkrijgbaar zodat dit (onopvallend) met de woning matcht.

Installaties in de villa

We kunnen het koelen van een huis onderverdelen in een aantal systemen. Als eerste de bekende airco-installatie. Dit systeem werkt met binnenunits op de gewenste plaatsen, met één of meerder buitenunits, afhankelijk van aantal binnenunits /capaciteit van de buitenunit. Voor de buitenunit kunnen wij met de installateur de meest geschikte locatie zoeken, zodat deze (deels) uit het zicht gemonteerd wordt en er geen hinderlijk geluid hoorbaar is. Een airco is veruit de beste manier om de woning goed te koelen.

Daarnaast kan er gekoeld worden met een warmtepomp. Sinds de zomer 2018 is het verplicht nieuwbouw woningen uit te voeren met een warmtepomp.

Een luchtwarmtepomp (of lucht-water-warmtepomp genoemd) bestaat uit een buitenunit, vergelijkbaar met een airco-unit, in combinatie met vloerverwarming in de gehele woning of vloerverwarming op de begane grond en convectoren op de verdieping. Een aantal types luchtwarmtepompen kunnen worden voorzien van een koelmodule, waardoor een koelfunctie ontstaat.

Daarnaast zijn er ook aard-warmtepompen (of water-water warmtepompen genoemd) Deze zijn standaard voorzien van een koelfunctie waardoor in de winter gebruik gemaakt wordt van de warmte in de grond en in de zomer van de koude.

Bij het koelen wordt er water van circa 18 graden door de vloerverwarming en convectoren gepompt. Deze temperatuur kan niet veel lager omdat er dan condens ontstaat, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Met dit koelsysteem kan een paar graden terug gekoeld worden, een zogenaamde topkoeling. Dit wordt door onze opdrachtgevers als zeer prettig ervaren. Met name bij hete zomers waarin de warmte niet meer buiten te houden is.

Verschillende vloerafwerkingen

Waar de vloerafwerking belangrijk is bij het verwarmen van een huis geldt dit ook bij het koelen. De combinatie van een vloerverwarming met een houten vloer, zorgt ervoor dat de warmte enigszins geremd wordt door deze vloer. Dit levert overigens geen problemen op wanneer de capaciteit hierop berekend is. Een houten vloer in combinatie met koeling is geen optie, de houten vloer remt de koeling dusdanig dat deze nauwelijks effect meer heeft. Om over vloerafwerking als tapijt en dergelijke nog maar te zwijgen.

Het beste is het om tegelvloeren, PVC-vloeren of gietvloeren toe te passen. Deze geven zowel de warmte als de koeling goed door. Uiteraard is het toepassen van tapijt niet nadelig bij het monteren van een airco-installatie.

Tijdens onze gesprekken komen deze onderwerpen zeker aan bod. Mocht u op voorhand vragen hebben, vraag het één van onze adviseurs.

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

Meer inspiratie ontvangen voor uw eigen villa? Onze gratis brochure staat vol met gerealiseerde villa’s gebouwd door Lichtenberg Exclusieve Villabouw. Wij hebben een selectie gemaakt van verschillende stijlen zodat er altijd een villa in staat naar uw smaak en stijl. Van statige herenhuizen naar royale landhuizen of rietgedekte moderne villa’s. Daarnaast beschrijven we uitgebreid hoe we te werk gaan, hebben we schetsen toegevoegd en kunt u ook het interieur bekijken van een aantal villa’s.

Vul onderstaande gegevens in en wij verzenden de gratis inspiratiegids zo snel mogelijk naar u toe!

Scroll naar boven